SERGİ

SERGİ
 
Pera Müzesi
Yeni Sergi 

Minyatür sanatının güncel yorumlarına odaklanan sergi, Türkiye, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan gibi farklı ülkelerden 14 sanatçının eserlerini bir araya getiriyor. Minyatürü yalnızca tarihsel bir form olarak değil, teorik potansiyelini vurgulamayı hedefleyen güncel bir sanat pratiği olarak da sunuyor. Heykelden videoya, fotoğraftan yerleştirmeye minyatürü yüzyıllar boyunca ikamet ettiği kitaplardan çıkarıp boyutlandıran sanatçılar, günümüz dünyasında minyatürün nasıl yaşayabileceğinin de araştırmasını yapıyor.

Yüzyıllar önce formüle edildiği bağlamın ötesinde hem biçim hem içerik olarak farklılaşan güncel minyatür, sömürgecilik, oryantalizm, ekonomik eşitsizlik, toplumsal cinsiyet, kimlik politikaları, ayrımcılık, toplumsal şiddet, zorunlu göç, temsiliyet gibi konulara odaklanıyor. Sergi, sanatçıların tarihsel minyatüre farklı yaklaşımlarını vurgularken aynı zamanda ortaklaştıkları prensipleri açığa çıkarmayı hedefliyor.

Detaylı bilgi için tıklayın!

 
Sergi Kataloğu

Sergi kataloğunda, Azra Tüzünoğlu ve Gülce Özkara’nın küratöryel metni güncel minyatürü sergide yer alan yapıtlar üzerinden ele alıyor; küratör Hammad Nasar, Lahor’daki Ulusal Sanat Üniversitesi’nin minyatür eğitiminden yola çıkarak minyatür sanatının tarihsel ve güncel uygulamalarına değiniyor;  akademisyen Vishakha N. Desai, minyatürü bir direnme, düşünme ve yaratma eylemi olarak ortaya koyuyor ve son olarak sanat tarihi profesörü Nada Shabout geleneksel resmi dönüştürerek güncel üretimler yapan sanatçılar aracılığıyla minyatürün gelişimini anlatıyor.

Detaylı bilgi için tıklayın!

 
Süreli Sergi 

Resim, afiş ve çizimler aracılığıyla Arnavut toplumcu gerçekçiliğine odaklanan sergi, sosyalizmin kuruluş ilkelerini işçi sınıfında yaymayı amaçlayan siyasi tavrın hâkim olduğu diktatörlük dönemi görsel sanatlarından bir seçki sunuyor.

Artan Shabani küratörlüğündeki sergi, 20. yüzyılın ikinci yarısında tartışmasız biçimde Arnavutluk görsel sanatlarına egemen olan komünist ideolojinin etkilerini araştırıyor. Eserlerin dogmatik içeriğinde belirleyici olan bu ideolojiyi yansıtan seçki, uzun süre dünyanın geri kalanından yalıtılmış bir hayat süren Arnavutluk halkının kültürünü ve kimliğini daha yakından tanıma fırsatı veriyor, dönemin gündelik hayatı, işçi sınıfı, lider portreleri, rejim temsilleri ve gelecek kuşaklara duyulan umut gibi çeşitli konuları ele alıyor. 

Detaylı bilgi için tıklayın!

 
Pera Öğrenme

Poster Tasarımı

13, 20 ve 27 Ağustos 2020

Düşüncelerimizi hangi sanatlarla ifade edebiliriz? Özgürlüğü nasıl tanımlarız? Şubadap Çocuk’un “Özgürlük” ve “Çocuk Hakları” şarkılarını dinliyor, ardından resim, afiş ve çizimler aracılığıyla Arnavut toplumsal gerçekçiliğine odaklanan sergideki “Uluslararası Çocuk Günü 1 Haziran 1982” eserinden ilhamla özgürlük üzerine düşüncelerimizi sloganlaştıran ve görselleştiren bir poster tasarlıyoruz.

Detaylı bilgi ve rezervasyon için tıklayın!

 

 
 Çevrimiçi Film Programı

Pera Film, Pera Müzesi’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisi kapsamındaki seçkisini çevrimiçi olarak izleyici ile buluşturuyor. “Normal” algımızın yeniden şekillendiği ve standartlarımızın dışında pratiklere yöneldiğimiz bu zamanlarda, İnsanın Ölçüsü başlıklı program evrensel standartların ilk formları olan ağırlık ve ölçülerin gelişimini ve değişimini ele alıyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisi MÖ 2. binden günümüze, yaklaşık dört bin yıl boyunca Anadolu coğrafyasında kullanılmış, kullanıldıkça dönüşmüş; ölçüldükçe standartlaşma sürecine dahil olmuş ağırlık ve ölçü aletlerine ev sahipliği yapıyor. Programda yer alan belgesel ve video işler de ölçme ve tartma pratiklerimizin köklü geçmişine ışık tutmayı amaçlıyor. İnsanın Ölçüsü programı, 24 Ağustos’a kadar Pera Müzesi'nin web sitesi üzerinden ulaşılabilir.

Filmleri izlemek için tıklayın!

 
 
footer