Parthenon'da Athena Parthenos'un bulunduğu cella yeniden inşa edilecek

Parthenon'da Athena Parthenos'un bulunduğu cella yeniden inşa edilecek

Yunanistan Merkez Arkeoloji Konseyi, Atina Akropolisi'ndeki Parthenon'un altın ve fildişinden inşa edilmiş ünlü Athena Parthenos heykelini barındıran odasını rekonstrüksiyonla canlandırmaya karar verdi.

Yunanistan Merkez Arkeoloji Konseyi (KAS: The Greek Central Archaeological Council) Çarşamba günü yaptığı açıklama ile Parthenon'un şu anda Atina Akropolisi'ndeki harabelerde bulunan bir kısmının, büyük kısmı parçalanmış olarak yerde yatan malzemelerle yeniden inşa edilmesine karar verdi.

KAS'ın aldığı kararla, ünlü sanatçı Pheidias tarafından M.Ö. 447 başlayan ve M.Ö. 438'de bitirilen ünlü Athena Parthenos heykelini barındıran Parthenon'un “cella"sı (heykelin korunduğu salon) yeniden inşa edilecek.

Greek Reporter'dan Tasos Kokkinidis'in haberine göre, rekonstrüksiyon sonrası eski anıtın bir bölümünün eski ihtişamını yansıtacak şekilde yeniden ortaya çıkacağına inananılıyor.

KAS tarafından yapılan açıklamada, “Geçmişin bugünle buluşması açısından büyük önem taşıyor. Cellanın restorasyonu ile ilgili araştırmalar kullanarak, eski görünümünü yeniden yapılandıracağız” denildi.

Cella'nın görünümü antik çağ yazıtlarındaki tasvirlerden ve daha sonraki dönemlerde onu taklit ederek yapımış binalardan biliniyor.

Cella'da korunan olağanüstü güzellikteki antik sanatın evrensel bir parçası olduğu belirtilen Athena Parthenos'un heykeli, Athena'yı mızraklı, kalkanlı ve kasklı olarak bir yılanla birlikte tasvir ediyordu. Tanrıça'nın Sağ kolu öne doğru uzanmış ve bir zafer heykeli tuttuyordu.

Athena Parthenos,Pliny'e göre yaklaşık 11.5 metre yüksekliğinde devasa bir heykeldi. Ahşap iskeletin etrafında şekillendirilen gövdesinin parçaları 1140 kilo altın ve fildişinden yapılmıştı. Altın kısımlar, finansal zorunluluk hallerinde gerektiğinde kolayca çıkarılabilirdu. 

Geç Antik Dönem’de Atina'dan çıkarılarak muhtemelen Konstantinopolis’e götürüldü ama sonra ortadan kayboldu ve akibeti hiç öğrenilemedi.